Лесен начин за възстановяване на надвнесени данъци

Регистрирайте се сега, ще отнеме само няколко минути

Норвегия. Официално най-добрата страна за живеене.

Норвегия е страна с доста суров климат, впечатляващи пейзажи, заможни и удоволетворени хора, напреднали технологии, правителство, което се грижи за своите граждани и околната среда. Преди няколко седмици Норвегия стана първата страна, която забрани обезлесяването. Лесно е да се даде отговор на въпроса „Защо Норвегия привлича мигранти?" - тази страна официално е най-доброто място за живеене в целия свят.

Норвегия е класирана на първо място като най-добрата страна за живеене, в съответствие с Индекса на човешкото развитие (ИЧР). Индексът класифицира страните на базата на три основни аспекти от човешкото развитие: продължителност на живота, образование и жизнен стандарт. На кратко, Норвегия е богата страна. Това се дължи на петролните ѝ ресурси, развитата рибна промишленост и др. Също така Норвегия знае как да управлява финансите си разумно. Улиците не са от злато и няма излишно показен лукс, както в други богати на петрол страни, като Дубай или Катар. За сметка на това обаче,в Норвегия има множество инвестиции и инвестиционни фондове, страната се бори срещу глобалното затопляне, грижи се за здравеопазването на своите граждани.

Минимална заплата в Норвегия няма. Тя зависи от множество фактори като възраст, образование, сфера на работа, опит. Но независимо от тези фактори , най-ниската заплата е около 592 евро на седмица или 2368 евро на месец. В същото време, средната заплата е около 3347 евро месечно. Въпреки всичко изброено, животът с по-ниски доходи би бил доста труден, защото цените в Норвегия са много високи. Според „Евростат“ Норвегия е с второто най-високо равнище на цените в Европа, след Швейцария.

Парите не могат да купят щастие, но са важно средство за постигане на по-висок жизнен стандарт и дълъг живот. От гледна точка на здравето, средната продължителност на живот в Норвегия е 82 години. Норвежците се радват на общодостъпна здравна система, а всички болници са финансирани с държавни средства. Правителството харчи около 8500 евро на глава от населението годишно за здравеопазване, което е най-високата сума в световен мащаб. По десетобалната скала норвежците оценяват с 7.6 тяхната обща удовлетвореност. Това е една от най-високите стойности в света.

Равнището на безработица в страната е доста ниско - 4,1%. Към днешна дата сферите, в които има голямо търсене на работна ръка, са: петролна и корабна промишленост, строителство, медицина, информационни технологии. Често мигрантите пристигат в Норвегия за сезонна работа. Туристическата индустрия е също достъпна опция за чуждестранните работници.

По-голямата част от норвежките университети и колежи са финансирани с държавни средства. Правителството счита, че достъпът до висше образование играе важна роля за благополучието на нацията. Следователно, по правило университетите в Норвегия не налагат такси за обучение. Това важи както за местните, така и за чуждестранните студенти.

Високи заплати, отлична образователна система, красиви гледки, ниски нива на престъпност –всичко това превръща Норвегия в приказна страна за толкова много емигранти. Страната не е толкова гостоприемна като Германия, но човек има всички шансове да се интегрира и да стане част от напредналото норвежко общество.
 

Върни се
Към върха