Лесен начин за възстановяване на надвнесени данъци

Регистрирайте се сега, ще отнеме само няколко минути

Защо Дания е най-щастливата страна в света

Дания е една от най-развитите страни в световен мащаб, наред с Норвегия, Австралия и Швейцария. Според доклада за световното щастие „The World Happiness Report“, датските граждани са най-щастливите хора на света. Какво прави жителите на тази страна толкова щастливи? Съществуват редица причини: от социално осигуряване, развито на високо ниво до... генетика.

Датското правителство се възприема като изключително стабилно, водещо прозрачна политика. Според световната коалиция за борба с корупцията „Transparency International“ корупция в Дания не съществува. Поради тази причина страната се нарежда сред най-добрите държави за правене на бизнес. Гъвкавата и надеждна икономика позволява бизнесът да бъде създаден бързо и изгодно.

Работната сила в Дания е сред най-продуктивните в Европа. Изчислено е, че прозводителността на труда на един служител се равнява на около 27 евро на час. Правителството създава условия, датчаните да се чувстват удовлетворени и сигурни за бъдещето си. Тази държава има и отлична здравна система. Здравеопазването е достъпно до всички датчани и граждани на Европейския съюз безплатно. Спешната помощ е безплатна за посетители от всички останали страни. Датските семейства се радват на общо „52 седмици отпуск по майчинство и бащинство“, от които на майките се полагат 18 седмици. Бащите могат да ползват 2 седмици, а остатъкът може да се разпредели между двамата родители. Когато децата пораснат, те могат да посещават детска градина безплатно или срещу ниски такси.

Така че, не бихте ли били по-щастливи, ако живеехте в Дания? Отчасти, да. Съществуват редица външни фактори, които правят датчаните толкова щастливи: високо заплащане (в Дания няма минимална месечна заплата – средната е около 3 100 евро), ниски нива на безработица, социални помощи, сигурност, добре развита здравна система, безплатно образование. Въпреки това, има и вътрешни фактори, които допринасят за удовлетвореността на датчаните, твърди професор Andrew Oswald (University of Warwick, Англия).

Според него в местното население има и генетичен компонент, който дава яснота, защо датчаните са толкова щастливи. Главният фактор е наличието на по-малко от отпределена група гени, които в комбинация със заобикалящите обстоятелства, могат да доведат до депресия. Andrew Oswald казва, че колкото по-малко вашите гени наподобяват датските, толкова по-зле се чувствате в родната страна. Съществува и по-опростена причина. Щастието на датските граждани може да се отдаде на факта, че те оценяват малките неща в живота.

В същото време, пътешественикът и авторът Michael Booth твърди, че датчаните имат много причини да бъдат щастливи и не трябва да се навлиза толкова дълбоко в тази тема: те са богати, с добро чувство за хумор, не работят толкова много и знаят как да се забавляват. И тези причини са достатъчни, за да ги считаме за най-щастливите хора на света. 

Върни се
Към върха