Възстановяване на данъци от Холандия

Искате ли да знаете колко можете да си върнете? Използвайте данъчния калкулатор

Парична компенсация за здравна застраховка (Zorgtoeslag)

Ако сте направили задължителна здравна застраховка в Холандия, имате възможност да си върнете част от заплатената сума.

Съгласно закона за здравно осигуряване (Zorgverzekeringswet), всички граждани на Холандия, които работят и плащат данък общ доход, трябва да имат задължителна здравна застраховка. Ако имате европейска здравноосигурителна карта, издадена от вашата страна (страни членки на ЕС + Швейцария) Ви е позволено да останете в Холандия, но нямате право да работите.

Размерът на обезщетението зависи от Вашия годишен доход.

Размерът на компенсацията за 2022 година:

|до 111 евро на месец, ако годишният Ви доход не надвишава 32 000 евро

Ако желаете да кандидатствате за здравно осигуряване, трябва да отговаряте на няколко условия. Най-важното е да сте плащали редовно здравноосигурителни си вноски.

След като изтече финансовата година, цялата парична компенсация се изплаща еднократно.

Необходими документи:

|Копие от паспорт или лична карта;
|BSN/SOFI номер BSN/SoFi nummer - номер на социално осигуряване (ако нямате документа, но знаете номера си, просто го посочете в регистрационния формуляр);
|Jaaropgave* формуляри или последни фишове от заплата** от всеки работодател;
|Копие от застраховка или застрахователна карта.


ВАЖНО: Трябва да предоставите всички документи за компенсация за 2022 г. до 01.09.2023. По-късно не се приемат.

Продължителност на процеса: Като цяло, процесът трае от 3 до 4 месеца. Въпреки това, Данъчната инспекция има право да вземе окончателното решение в рамките на 1 година след получаване на документите.

* Jaaropgave е документ, който се издава от работодателя. Той съдържа пълната информация за Вашия доход и данъци. Jaaropgave трябва да бъде издаден в края на фискалната година. Ако Ви липсва този документ – Няма проблем. Ние ще го изискваме от Вашият работодател срещу заплащането на 20 евро такса.

** Последният фиш от заплата e документ, който съдържа информация за получения доход и платените данъци. Издава се от Вашия работодател, всеки път, когато Ви превежда заплатата. Последният чек предоставя цялата информация за вашите доходи и платени данъци, считано от първия ден на заетостта или в началото на фискалната година.

Не може да намерите отговор на въпроса си? Задайте ни го тук:

Може да зададете въпроса си, като просто попълнете полетата по-долу. Ще направим всичко възможно да Ви отговорим най-бързо. Благодаря Ви!

Изпрати